Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sportif Etkinlikler


Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi

Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında bulunan, aynı zamanda Ilgaz Dağı Milli Parkının da içerisinde yer aldığı geniş bir alan Bakanlar Kurulunca 1997 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Turizm Merkezi Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde kalmaktadır. Çankırı sınırları içerisinde kalan ve Doruk Mevkii olarak bilinen alan, Ilgaz'a 23, Çankırı'ya 73, Ankara'ya 210, Kastamonu'ya ise 40 km. uzaklıktadır. Alan, topografik yapısı, zengin bitki örtüsü, tabii güzelliği, insan sağlığına faydalı atmosferi ve yaban hayatının zenginliği yanı sıra kış ve doğa sporları imkanlarıyla özellikle kış döneminde yoğun ziyaretçi çekmektedir. Çankırı-Kastamonu kara yoluna 700 m. uzaklıkta kayakçılar için 1 adet kısa pist ile 1 adet baby-lift bulunmakta, arzu eden kayakçılar kuzey batıda yer alan Kastamonu'ya ait tesislerden de yararlanmaktadır. Doruk bölgesinde 1000 m.lik pist ve 900 m.lik modern telesiyej hizmet vermektedir.

Çankırı Yıldıztepe5.jpgÇankırı Yıldıztepe4.jpg1705331819787.jpg


Yamaç Paraşütü/ Bayramören

İlçenin coğrafi yapısının Yamaçparaşütü uçuşları,  özellikle de Cross - Country olarak adlandırılan uzun mesafe uçuşlarına uygunluğu Bayramören'i yamaçparaşütü pilotlarının gözde mekanlarından biri haline getirmiştir.Bayramören, 2009  yılından bu yana Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası Hazırlık Yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.Bilimsel ve kapsamlı arkeolojik kazılar yapılabildiği taktirde çok sayıda tarihi eser ve ka­lıntıya rastlanması mümkün görülmektedir. Bu konuda yüzey buluntuları bizleri ümitlendirmektedir.

Yamaç Paraşütü Bayramören.jpgYamaç Paraşütü1 Bayramören.jpgYamaç Paraşütü2 Bayramören.jpg



DAĞCILIK

COĞRAFİ DURUM

Çankırı İli, 40-41º derece Kuzey paralelleri ile 32-34º derece Doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde Batı Karadeniz geçiş kuşağında yer almaktadır. Yüzölçümü 7.490 Km²'dir.

DAĞCILIK TURİZMİ POTANSİYELİ

İlimizi doğu batı doğrultusunda kat eden Köroğlu ve Ilgaz dağ silsileleri yer yer yoğun ormanları, yaylaları, köy yerleşimleriyle kış turizminin yanı sıra yılın her mevsiminde yaya ve atlı yürüyüşler, dağ bisikleti, kamp ve karavan, bisiklet vb. doğada yapılabilecek bütün aktiviteler için uygun ortamlara ev sahipliği yapmaktadır. Dağlarımızda yer alan uygun pistleri sayesinde son yıllarda ulusal ve uluslararası çapta Yamaç Paraşütü etkinlikleri de ilimizde gerçekleştirilmekte ve bu etkinliklere yerli ve yabancı yüzlerce sporcu katılmaktadır. En önemli pistler; Osmangölü ve Bayramören Kuzey Pistleri. İlimizdeki dağların turizme kazandırılabilmesi için Valiliğimiz ve ildeki kurum ve kuruluşların katkı ve destekleriyle Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği aracılığıyla ulusal çapta düzenli faaliyetler yapılmakta, ilimiz dışından gelen pek çok sporcu ve meraklı bu etkinliklerde yer almaktadır. İlde düzenlenen etkinliklerin dışında Ankara ve civar illerdeki kişi ve gruplarca ilimizdeki pek çok rota ve bölge bilinmekte ve hafta sonlarında bu alanlarda etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Dağçılık.jpgDağçılık8.jpgDağçılık2.jpg


Dağçılık12.jpgDağçılık1.jpgDağçılık13.jpg


ROTALAR:

Aşağıdaki verilen Küçükhacet Yaz Rotasında Çankırı Valiliği Cumhuriyetimizin Kuruluşunun Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, Büyükhacet rotasında ise yine Valiliğimiz Gençlik Haftası Kutlamaları çerçevesinde sekiz yıldır kesintisiz olarak yapılan etkinliklere ait bilgiler ve rota görüntülerine yer verilmiştir.Diğer rotalarda da ÇANDAK&Çankırı Dağcılık ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Kulübü ve TDF&Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği işbirliğiyle etkinlikler gerçekleştirilme, il dışından gelen gruplara da yardımcı olunmaktadır. Genel olarak ildeki rotalar teknik tırmanış gerektirmeyen özellikte olup her yaş grubundan aktiviste hitap etmekte, rotalardan ziyade hava durumu zorluk derecesini belirlemektedir.

Ilgaz Küçükhacet (2546 m.) Rotası:

Kış Rotası (Gidiş-Geliş toplam 13 km.):

Ilgaz Dağlarının ikinci zirvesi olan 2546 m.lik Küçükhacet Tepe’ye Çankırı Kastamonu Yolu 75. km.de yer alan Ilgaz Doruk Mevkii Karayolları Bakımevi (1875 m) bitişiğinden doğu istikametinde Orman Yolu takip edilerek başlanmaktadır. 1800-2546 m. rakımlar arasında olan rota hava şartlarına ve katılımcıların performansına bağlı olarak 8-12 saat sürmektedir.750 m. ileride ikiye ayrılan yolda sol istikamet kullanılmakta, 2 km ileride yer alan Ilgaz Obası mevkii (1800 m.) il dışından gelen veya etkinliği iki güne yaymak isteyen dağcılar tarafından kamp yeri olarak tercih edilmektedir.Ilgaz Obasından batı sırtı takip edilerek doğu istikametinde Küçük Çaltepe’ye (2150 m) çıkılmakta, Küçükçal Tepe sırtı takip edilerek Geyik Gediğine (2090 m) ulaşılmakta, küçük bir molanın ardından (sabah 07-08 sularında başlayanlar) öğle saatlerinde batı sırtından zirveye ulaşılmaktadır.Zirvenin doğu, güney ve batısı diklik dereceleri farklı olmakla birlikte önemli bir tehlike arz etmemektedir. Kuzeyde ise kayalık ve derin uçurumlar söz konusudur.

Zorluk Derecesi: Rota; temel dağcılık eğitimlerini almış kişiler açısından uygun olup kış donanımı gerektirmektedir. Yaz döneminde de tercih edilen rota bu dönemde amatörler ve biden fazla gün kamp kurularak yapılacak etkinlikler için de son derece uygundur.

Önemli Not: Hava durumu iyi takip edilmeli tipili günlerde tercih edilmemelidir.

Yaz Rotası (Gidiş-Geliş toplam 10 km.):

Ilgaz Kastamonu yolunun 20. km.sinden sağa ayrılan Yıldıztepe yolundan ilerleyerek (ilk 6 km.si asfalt kaplama, 2 km.si stablize) 8. km. km. ileride Mülayim Yaylası (1600 m) Kavşağına ulaşılmaktadır.İl dışından gelen grupların kamp yaptığı ve Çankırı ve yakın illerden gelenlerin diğer gruplarla buluştuğu bu noktada başlayan etkinlikte rota; yaylanın içindeki dere takip edilerek batı-doğu doğrultusundaki iki orman yolunun kısa mesafelerde dik olarak geçilmesini takiben dikleşmektedir. 250 m.lik bir tırmanışın ardından Gâvur Kayalarına (2000 m) ulaşılmaktadır. Kayalık bölge sağ yanımızda kalacak şekilde kuzeydoğu istikametinde ilerleyerek zirvenin doğu yamaçlarından sağdan batıya yönelinmekte ve zirveye ulaşılmaktadır.İnişte aynı rota kullanılabileceği gibi batı sırtından Geyik Gediğine kadar inilerek oradan soldaki dere yatağı kullanılarak orman yoluna ulaşılmakta, sağdan orman yolu takip edilerek kavşak noktasından sola dönülerek Yaylaya inilebilinmektedir.Yazın teknik malzeme gerektirmeyen etkinlikte yoğun kış şartlarında kazma, krampon ve ip bulundurulmasında fayda görülmekte, özellikle tipiye karşı muhakkak CPS cihazlarından yararlanılması gerekmektedir.Küçükhacet etkinliği arzuya ve katedilen yola bağlı olarak günübirlik veya iki günlük olarak planlanabilmektedir.

Zorluk Derecesi: Kolay bir rota olup kendine güvenen, yürüyüşü, tabiatı ve fotoğraf çekmeyi seven her yaş grubuna hitap eden bir rotadır.

Ilgaz Büyükhacet Tepe (2587 m) Yaz Rotası:

Gidiş Geliş 25 km olan rota iki günlük olarak planlanmaktadır.1.Gün Yıldıztepe’ye ulaşım ve kamp kurulması.2.Gün sabah erken 05-06 gibi başlayan yürüyüş vadi takip edilerek Mülayim Yaylası (2 Km), Belen Gediği (7 Km.), Kaynar (9 km.) Taşlık Sırtı (10 km), Büyükhacet (12.5 km.) şeklinde gerçekleşmekte ve 10-12 saat sürmektedir.

Zorluk Derecesi: Rota orta seviyedeki aktivistler için uygundur. Genel olarak önemli bir zorluk bulunmamakta, mesafenin uzun olması (25 km) zorluk derecesini etkilemektedir. Yaz rotası olmasına rağmen Mayıs ayı içerisinde dahi kar ve tipiye rastlamak mümkündür.

Eldivan Karadere Rotası:

15 km.lik bir parkur olan rotanın başlangıç noktası olarak Eldivan Karadere Göleti alınmaktadır. Köroğlu silsilesi üzerinde yer alan Eldivan Dağı 1809 m. rakıma sahip, kuzeyi yoğun olmak üzere doğu ve batı yönleri de ormanlarla kaplı bir dağdır. 1500-1600 m.lerden itibaren yaylalara da ev sahipliği yapan dağda pek çok aktivitenin gerçekleştirilmesi mümkündür. Orman İşletme müdürlüğüne bağlı Bülbül Pınarı Mesire Yeri de özellikle yaz günlerinde yoğun olarak ziyaret edilmekte, sıcak yaz günlerinde hafta sonlarında civar illerden gelenleri de tabiatı ve serin havasıyla rahatlatmaktadır.Yaz günleri için 5-7 saatlik bir etkinlik olan rota kış ve karlı şartlarda 10-12 saat sürmektedir.Rota 1150-1600 m. rakımlarında olup göletin nefis manzarasında piknik yapma imkanları da mevcuttur.Eldivan ilçemiz Çankırı’ya 20, Ankara’ya Çubuk, Şabanözü üzerinden 110 km. mesafededir.

Çerkeş Işıkdağı Rotası:

Kızılcahamam (Ankara)-Çerkeş (Çankırı) Karayolunun 31. km.sinden başlayan parkur aynı rotadan dönüş yapıldığı takdirde 13 km.dir. Rota 1550-2030 m.ler arasında kalmaktadır. Tamamen orman içerisinde yer alan rota yazın 5-7, kışın ise yer karlı olduğu takdirde 10-12 saat sürmektedir. Işıkdağı uygun konumuyla Yamaç Paraşütü sporcularının da tercih ettiği alanlardandır.

Ilgaz Kırkpınar Yaylası ve Emirgazi (2404 m) Rotası (7 km) :

1800-2404  m. rakımlar arasındaki rota 1800m rakımlı Kırkpınar yaylasından başlamaktadır. Yaz döneminde ortalama 3 saat süren tırmanışta dönüş ise 1 saat kadar sürmektedir. Molalar dikkate alındığında 5 saatlik bir etkinlik söz konusudur.  Kış etkinliklerinde zorluk derecesi artmakta ve süre uzamaktadır. Tırmanışta kısa mesafede 2300 m. rakıma ulaşılmakta sırttan doğu yönünde hareket edilerek 2404 m. rakımda zirveye ulaşılmaktadır.Tam zirvede Roma Döneminden kalma bir yerleşim yerinin izlerini izlemek mümkün olmaktadır.

Ilgaz Yıldıztepe Sütgölleri Rotası (16 km):

Ilgaz Yıldıztepe Turizm Merkezi sınırları içerisinde yer alan rota 1450-2200 m. rakımlar arasında oldukça kolay bir rotadır. Bahar ve yaz atlarında orta yaş grubunca tercih edilebilir. İlk 5 km. de Yıldıztepe bulunmakta olup nefis manzarası ile insanları büyülemektedir.Yıldıztepe&Kadınçayırı Turizm Merkezi Orman İşletme Müdürlüğü tesislerinden (1450 m) başlayan etkinlik iyi havalarda ortalama 8 saat sürmektedir. Tamamen orman içi yolarda sürdürülen etkinlik bir günlük olarak planlanıp uygulanabileceği gibi Büyükhacet Etkinliğiyle de birleştirilebilir. Birinci gün erken saatlerde Yıldıztepe’de kurulacak kampı takiben Sütgölleri Rotası, ikinci gün ise Büyükhacet Rotası gerçekleştirilebilir.

Kurşunlu&Ilgaz Osmangölü Rotası (15 Km.)

1350-1900 m. rakımlar arasında Ilgaz dağlarının batı uzantısında yer alan rotaya Ilgaz Yeşildumlupınar Beldesi ile Kurşunlu Çaylıca ve Çırdak köyleri arasındadır. Başlangış ve bitiş noktaları grupların tercihine bırakılabilir. Güneyden başlayan etkinlikte sırtın kuzeyinde kalan ve nefis bir manzara bulunan kısım çoğunlukla orman içinde sürmekte görüş alanı içerisinde köyleri kuşbakışı görmek mümkün olmaktadır. 8-10 saat süren etkinlik oldukça kolay bir rotadır. Rotada yer alan Osmangölü Yamaç Paraşütü Kuzey Pistlerinde ulusal ve uluslararası yarışmalar yapılmakta, bu sporu ferdi olarak yapan kişi ve grublarca da tercih edilmektedir.

Orta&Kurşunlu Devrez Vadisi Rotası (19 km):

Kızılırmak’ın kollarından olan Devrez Çayı Kızılcahamam sınırlarında doğduktan hemen sonra Orta&Çankırı sınırlarına girmekte olup Orta, Kurşunlu, Ilgaz ilçelerinden sonra Kastamonu&Tosya ilçesini de kat ederek ve Çorum&Kargı sınırlarında güneyden gelen Kızılırmak’la birleşir. Orta ilçesi (Ankara 110, Çankırı 65 km) Sakaeli Köyü ile Kurşunlu ilçesi Köpürlü köyleri arasındaki rota oldukça kolay olup orta derecedeki aktivistler için uygundur. Tek günlük olarak planlanabileceği gibi iki güne de yayılabilir. 8-10 saat süren etkinlik, ilginç jeolojik yapı, civardaki binlerce yıllık kaya mezar ve yerleşimleri ile peri bacası oluşumları sebebiyle yer yer görsel bir şölene dönüşebilmektedir. Bu özellikleriyle “Çankırı’nın Ihlarası” olarak isimlendirdiğimiz vadi unutulmayanlar arasında yer almaya layıktır.Mayıs-Haziran ile Eylül-Ekim aylarında tercih edildiği takdirde ilk ve son baharın tüm renklerini görmek ve görüntülemek mümkün olmaktadır.

Köroğlu Transı Yapraklı&Ilgaz 32 km :

İlimizi batı-doğu doğrultusunda kat eden ve yer yer 2000 m. üzerine çıkan Köroğlu Dağlarının doğu uzantısında yer alan Yapraklı Büyükyayla Mevkii 1600-1700 m. rakımlarda, hafif engebeli ve oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır. Büyükyayla’nın güneyinde Yapraklı, kuzeyinde ise Ilgaz ilçemiz yer almakta olup Yapraklıdan başlayan ve Ilgaz D765&E 80 kavşağında sona eren 850-1750 m. rakımlar arasındaki rota 32 km uzunluğunda kolay bir rotadır. Rota tek günlük olarak planlandığı takdirde 12-15 saat sürmektedir. Etkinli iki gün olarak düşünüldüğü takdirde yolu yarısına denk gelen Yayla yerleşim alanı veya hemen yanındaki Hazım Dağlı Tabiat Parkı kamp alanı olarak kullanılabilir. İki günlük etkinlikte profesyonel dağcı olmayan ekipler için kamp yükünün araçlarla kamp alanına taşınması tavsiye edilmektedir.

İstiklal Yolu Rotası (25 km):

Milli Mücadele yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya nakledilen cephane ve insan kaynağının ulaştırılmasında tarihi bir rol oynayan ve yöre insanının büyük fedakârlığına sahne olan İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik ve Ankara güzergâhı İstiklal Yolu olarak isimlendirilmekte olup Çankırı ve Kastamonu Valiliklerince değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Milli Mücadele yıllarında Çankırı-Ilgaz-Kastamonu yolu olarak kullanılan ve bugün terk edilmiş olan Ayan-İkiçam-Doğdu Karakolu-Topalalinin Hanı-Kıyısın-Üçoluk Karakolu güzergâhının bir kısmı halen orijinal dokusunu korumakta olup son dört yıldır Valiliğimizce Üniversitemiz ve Ilgaz kaymakamlığı ve Belediyesinin de katkılarıyla bu rotada etkinlik gerçekleştirilmektedir. Kolay bir rota olan ve Ilgaz Kuşçayırı köyü ile Merkez Ayan köyü arasında 800-1500 m. rakımlar arasında yer alan İstiklal Yolu tek günlük olarak planlandığı takdirde ortalama 10 saat sürmektedir.Yöremizde bu sayılan rotaların dışında da onlarca rota mevcut olup bölgemizde yapılan etkinliklerde yörenin flora ve faunasıyla da ilgili bilgiler derlenmekte, özellikle endemik olduğu düşünülen türlerle ilgili olarak akademik camia ile bilgi paylaşımı da yapılmaktadır.Ayrıca etkinlikler yoğun fotoğraf çekimine sahne olmakta, zengin tabii ortam ve ilginç görüntüler konuya meraklıları da bölgemize çekmektedir.

Avcılık: İl genelindeki ormanlık alanlarda çok miktarda yaban domuzu bulunmakta ve yılın her mevsimi avlanabilmektedir. Kurt, tilki, tavşan, keklik, bıldırcın gibi av hayvanları da sezonluk olarak avlanabilmektedir.