Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Asırlık Tarifleriyle Türk Mutfağı

ASIRLIK TARİFLERLE

TÜRK MUTFAĞI

ÇANKIRI MENÜSÜ

 

TUTMAÇ ÇORBASI

Malzemeler

2 su bardağı erişte
1 su bardağı ıslanmış yeşil mercimek
Yarım kilo yoğurt
3 diş sarımsak

Üzerine eklenecek sos  İçin;

100 gr kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kekik
Kırmızı toz biber

Hazırlanışı

  1. Tencerede  erişte ve  ıslanmış mercimeğe su ilave ederek kaynatın.
  2. Yoğurt ve dövülmüş sarımsağı iyice karıştırıp,  çorbanıza ekleyin. En son tuzu ilave edin.
  3. Tavada sıvı yağ ile kıymayı kavurun, biber ve domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Üzerine kekik ve kırmızı tuz biber koyun.
  5. Sunum kâsesine aldığımız çorbanın üzerine hazırladığımız sosu ekleyin. Afiyet olsun.

Tutmaç Çorbası.jpeg


İNCE EKMEK MUSKASI

İnce Ekmek Muskası İçin Gerekli Malzemeler:

  •  İnce ekmek( Çankırı yufkası)
  • Küpecik peyniri veya kavrulmuş kıyma (her ikisi karışık olarak da kullanılabilir)

İnce Ekmek Muskası Yapılışı

Yufka ekmek ortadan ikiye katlanır. Yarım daire seklindeki yarım yufka yuvarlak kısmından katlama çizgisine doğru boydan boya ikiye katlanır, istenirse üstü tereyağı ile yağlanır. Üzerine küpecik peyniri serpilir (kavrulmuş kıyma ile de yapılabilir). En uç kenardan içe doğru muska (üçgen) seklinde katlanır. Açıkta kalan küçük uç, muskanın katının birinin arasına sıkıştırılır. Tavada veya sacda hafif ateşte her iki tarafı kızarana kadar pişirilir. İçecekle birlikte sıcak servis yapılır. 

İnce Ekmek Muskası..jpg


SARIMSAKLI ET

*   1 Kilo Yağsız Et,

*   1 Kilo Küçük Soğan,

*   100 Gr. Sarımsak,

*   Sıvı Yağ,

*   Salça,

*   Karabiber,

*   Pul Biber

Sarımsaklı Et Tarifi' nin Hazırlanışı :

Kuşbası doğranmış et, suyla 15 dakika haşlanır. Haşlanan et alınarak yağ ve sıcak su ile yarım saat kadar pişirilir. Pişen et doğranmış soğan, salça, tuz ve kabukları soyulmamış sarımsak dişleri konarak tekrar pişirilir ve servis yapılır.

Sarımsaklı Et.jpg


YUMURTA TATLISI

Yapımı için gerekli malzemeler

  • 12 yumurta
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 tutam tuz

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

Yumurta tatlısı  nasıl yapılır?

Yumurtanın akını ve sarılarını iki ayrı kaseye ayırın.

Yumurta aklarını, kar haline gelip katılaşıncaya kadar çırpıcı yardımıyla çırpın. (Doğru kıvamı tutturduysanız tencereyi ters çevirdiğinizde karışımın dökülmemesi gerekir.)

Diğer tabaktaki yumurta sarılarının içine bir fiske tuz koyup biraz çırpın.

Çırptığınız sarıları katılaşmış yumurta akına katıp iyice karıştırın.

Ardından yavaş yavaş un koyarak bir kaşık yardımıyla tek yöne doğru karıştırın.

Karışımı tereyağı ile yağladığınız tepsiye dökün.

Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kapağını hiç açmadan 45 dakika pişirin.

Şerbetin Hazırlanışı:

Şekerle su iyice kaynatılır, isteğe göre kaynayan şerbete birkaç damla

limon suyu ilave edilebilir. Şerbet  ve yumurta tatlısı  ılık bir halde iken, şerbet yumurta tatlısı üzerine eklenir. 

Yumurta Tatlısı.jpg


KIZILCIK EKŞİSİ

Malzemeler

  • 3 kg Kızılcık
  • 1 kg şeker (isteğe göre azaltılıp, çoğaltılabilir)
  • 10 su bardağı su

Hazırlanışı:

 Olgun kızılcıkların sapları temizlenerek yıkanır, kızılcıklar

kevgire alınır.

 Kızılcıklar 10 su bardağı su ile ezilinceye kadar kaynatılır.

Sık süzgeçten geçirilerek suyu süzülür.

1 kg seker, süzülmüş kızılcık suyuna ilave edilerek

kaynadıktan sonra kuvvetli ateşte boza kıvamına gelinceye

kadar kaynatılır.

Sıcak şurup sıcak kavanozlara konulur, soğuduktan sonra ağzı kapatılıp serin bir yerde muhafaza edilir.


Kızılcık Ekşisi..jpg